Maand van de Oudere Kat 2023: doet jullie praktijk al mee?
8/10/2023

Veel katten in Nederland komen te weinig of helemaal niet bij de dierenarts. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Veel katteneigenaren beseffen niet dat katten vanaf 7 jaar al senior zijn en dat daarmee hun kans op gezondheidsproblemen toeneemt. Daarom organiseert Boehringer Ingelheim Animal Health in oktober 2023 voor de 5e keer de nationale Maand van de Oudere Kat. Doet jullie praktijk al mee?  

Katteneigenaren naar de praktijk trekken

Tijdens de Maand van de Oudere Kat (MOK) campagne worden meer dan 1 miljoen katteneigenaren via o.a. sociale media, radiospotjes en magazines gemotiveerd om een afspraak te maken bij één van de deelnemende dierenartsenpraktijken voor een gezondheidscontrole van hun kat van 7 jaar of ouder. Voor veel aandoeningen geldt immers: tijdig ontdekken en behandelen geeft betere behandelresultaten. 

Vorig jaar ontdekten deelnemende praktijken tijdens de Maand van de Oudere Kat gemiddeld 11 veelal chronische aandoeningen extra1. Gebitsproblemen, chronische nierziekte en artrose werden het meest gediagnosticeerd. Door extra aandacht te besteden aan oudere katten kunnen we onnodig leed voorkomen. Zo zorgen we samen voor meer en langer kwaliteit van leven voor de katten van Nederland.

Preventieve gezondheidscontrole

Ongeveer 2 op de 3 oudere katten heeft pijn door artrose2, 1 op de 3 katten heeft chronische nierziekte (CNZ)3 en 1 op de 5 hypertensie (HT)4. Naar schatting wordt echter slechts <1% van de katten in Nederland behandeld voor artrose, <2% voor CNZ en <0,5% voor HT5. Dat kan beter!

Een belangrijk doel van de Maand van de Oudere Kat is om het bewustzijn van eigenaren over het welzijn van hun (oudere) kat te vergroten en hen aan te sporen regelmatig met hun kat naar de dierenarts te gaan. De gratis MOK campagnebox die deelnemende praktijken ontvangen, bevat allerlei materialen die o.a. het belang van (preventieve) gezondheidscontrole benadrukken. Eigenaren merken of zien immers vaak lange tijd niets aan hun kat.

Meedoen is makkelijk en snel geregeld

Willen jullie ook meer katten in de praktijk voor een gezondheidscontrole? Meld je dan snel aan voor de Maand van de Oudere Kat 2023 via www.cat-care.nl/aanmelden. De campagne kan geheel op maat ingezet worden.

Voor meer informatie: Boehringer Ingelheim Animal Health Nederland, tel: 020 – 799 6950, vetmedica.nl@boehringer.nl of kijk op www.cat-care.nl/maand-van-de-oudere-kat

Referenties: 1. Maand van de Oudere Kat survey onder deelnemende praktijken 2022. 2. Hardie EM, et al. Radiographic evidence of degenerative joint disease in geriatric cats: 100 cases. J Am Vet  med Assoc. 2002:220;628-632. 3. Morena, et al. The prevalence and classification of chronic kidney disease in cats randomly selected within four age groups and in cats recruited voor degenerative joint disease studies. J Feline Med surg. 2014:16(6); 465-472. 4. Taylor, et al. ISFM Consensus Guidelines on the Diagnosis and Management of Hypertension in Cats. J Feline Med Surg. 2017:19;288-303. 5. Vetindex 2019.

Boehringer Ingelheim Animal Health

De levens van dieren en mensen zijn op diepe en complexe manieren met elkaar verbonden. We weten dat als dieren gezond zijn, dan komt dat ook de gezondheid van mensen ten goede. Daarom zetten onze 10.000 medewerkers zich wereldwijd met hart en ziel in om waarde te creëren door middel van innovatie, waardoor het welzijn van dieren en mensen wordt bevorderd.

Respect voor dier, mens en milieu staat centraal bij alles wat we doen. We ontwikkelen oplossingen en leveren diensten om dieren te beschermen tegen ziekte en pijn. We ondersteunen onze klanten bij het zorgen voor de gezondheid van hun dieren en beschermen onze maatschappij tegen levensbedreigende en maatschappij-ontwrichtende ziekten. Boehringer Ingelheim Animal Health is het op één na grootste diergeneesmiddelen-bedrijf ter wereld. We zijn actief in ruim 150 landen en behaalden in 2022 een netto-omzet van 4,6 miljard euro.

Gerelateerde artikelen
Bekijk alle artikelen

Dit platform is een initiatief van Boehringer Ingelheim met als doel de kennis van dierenartsen op een innovatieve wijze te vergroten.

Support

Support overzicht producten en diensten.

Contact

Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen over Vetclass?